Koripalloilun menestystarina

Koripalloilun menestystarina

Helsingin Kisatoverit (HKT) perustettiin 21.kesäkuuta 1929. Perustajajäseninä olivat lähinnä yleisurheilijat, mutta vuosien myötä seurassa on harrastettu useita muitakin urheilumuotoja varsin menestyksellisesti.

Yleisurheilun lisäksi menestystä on saavutettu pesäpalloilussa, suunnistuksessa ja naisten voimistelutoiminnassa, mutta ennen kaikkea koripalloilussa. HKT aloitti koripallotoimintansa vuonna 1939, jolloin peli otti ensi askeleensa Suomessa ja jo kolmen harjoitteluvuoden kuluttua oli sarjatoiminnassa mukana jo kolme HKT:n joukkuetta. Vaikka sotavuodet verottivat kaikkia urheilurientoja, niin toiminta kehittyi ripeästi. Niinpä HKT:n miesten edustusjoukkue oli ensimmäistä kertaa mukana veikkauskupongin ottelukohteessa vuonna 1941.

Ensimmäisen kerran HKT pelasi miesten SM-sarjassa vuonna 1946 ja on antanut sen jälkeen merkittävän panoksen lajin suomalaishistoriaan. Kaikkiaan HKT on voittanut koripalloilussa 20 Suomen mestaruutta: viisi kertaa miehissä, kerran naisissa ja 13 kertaa eri junioriluokissa sekä miesten Suomen Cupin. Aikahaarukka mestaruuksissa on ollut sellainen, että ensimmäinen SM tuli A-pojissa vuonna 1948 ja viimeisin mestaruus B-pojissa vuonna 1978. Miesten viisi peräkkäistä sarjamestaruutta (1961-65) oli tietenkin kruunu menestykselle. Kaikkiaan HKT on pelannut miesten SM-sarjassa 29 kautta, jona aikana se pelasi 504 ottelua, joista se voitti 300, mikä tietää 59,6 prosentin voittosuhdetta. Vuonna 1976 HKT:n taival SM-sarjassa päättyi. Joukkue ei suinkaan pudonnut sarjasta vaan se itse ilmoitti luopuvansa sarjapaikastaan. Syy oli yksinkertainen, menestyksen nälkä oli tyydytetty ja samanaikaisesti, lähinnä ulkomaalaispelaajien nostaessa kustannustasoa, kulut nousivat niin suureksi, ettei jatkamista koettu mielekkääksi. Luopumishetkellä koripalloseuran talous oli kuitenkin täysin tasapainossa, joten mistään konkurssitilanteesta ei ollut kysymys, kuten myöhemmin sitten muilla SM-sarjasta suljetuilta helsinkiläisjoukkueilta (Topo, Pantterit ja HNMKY).

Naisten SM-sarjassa HKT esiintyi neljänä pelikautena pelaten 71 ottelua, joista se voitti 27. Kruununa tällä saralla oli Suomen mestaruus 1967. HKT ei koripalloilunsa kulta-aikana suinkaan tyytynyt kansalliseen tasoon, vaan pelasi ahkerasti myös Euroopan kentillä. Seuran miesjoukkue osallistuikin 10 vuoden ajan Euroopan seurajoukkuekilpailuihin ja on Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin joukkue näissä ympyröissä. Vuonna 1964, kun HKT selviytyi Euroopan Cupin puolivälieriin, joihin yksikään toinen suomalaisjoukkue ei ole yltänyt.

Kaikkiaan HKT on pelannut historiansa aikana 126 kansainvälistä ottelua, joista se on voittanut yli puolet, eli 67. Seuran ensimmäinen maajoukkuepelaaja oli Risto Raulas vuonna 1953 ja kaikkiaan 29 kisisläistä on pukeutunut vuosien varrella Suomi-paitaan. Yli sadan maaottelun miehiä kisisläisistä ovat Kari Liimo 160, Kalevi Sarkalahti 143, Pertti Laanti 132, Martti Liimo 124 ja Teijo Finneman 116. Tokion olympiakisoissa vuonna 1964 oli mukana koko HKT:n silloinen aloitusviisikko: Liimon veljekset, Laanti, Finneman ja Vartia.

Miesten EM-kisojen lopputurnauksissa on esiintynyt 10 HKT:n pelaajaa, joista ensimmäisenä Raimo Vartia vuonna 1959 Istanbulissa. Pohjoismaiden mestareina on yhdeksän kisisläistä ja useimmin heistä Teijo Finneman, kolme kertaa. Vuoden parhaiksi suomalaiskoripalloilijoiksi ovat valinneet vuosien varrella HKT:n pelaajista Kari Liimon ja Kalevi Sarkalahden. Martti Liimo puolestaan valittiin vuonna 1965 ensimmäisenä suomalaisena Euroopan joukkueeseen.

HKT:n koripalloilun menestystarina on siis vailla vertaa. Mutta se ei tullut sattumalta, siihen tarvittiin palavaa intoa ja paljon, paljon työtä.

Pentti Salmi