HKT-VUODET 1929-1964

Helsingin Kisatoverit

ALKUVUOSIKYMMENET

21.6.29 – 31.12.1964

PAJULAHDEN URHEILUOPISTO

Liikunnan-ohjaaja kurssin lopputyö

Johdannoksi

Tämän tutkielman tarkoituksena on tehdä selkoa HKT:n yleisestä toiminnasta ja historiasta seuran 35-vuotisen toimintakauden aikana ja tutkia osuutta TUL:n ja koko Suomen urheiluelämässä.

Tutkimusmateriaalina olen käyttänyt HKT:n vuosi – ja toimintakertomusten sekä seuran jaostojen pöytäkirjojen lisäksi seura lehteä, TUL:n vuosikirjoja ja Martti Jukolan toimittamaa Urheilun pikkujättiläistä. Lisäksi olen haastatellut seuran monivuotista puheenjohtajaa ja perustavaa jäsentä Kalervo Löfbergiä.  Tutkimustuloksen olen merkinnyt kirjallisesti ja tutkielmaan olen liittänyt asiaa valaisevia liitteitä.

Pajulahdessa 30.4.1965

Pajulahden liikunnan-ohjaaja-kurssin oppilas

Aki Timonen

SEURAN HISTORIA JA YLEINEN TOIMINTA

Ajatus uuden seuran perustamiseen keväällä 1929 ,heräsivät joidenkin Helsingin Jyryn yleisurheilijoiden keskuudessa. Tämän ajatuksen syntyyn vaikutti se, että Jyryssä melkein kaikki tuki annettiin voimailulle, yleisurheilun jäädessä lapsipuolen asemaan. Lisäksi Jyry oli kiinni politiikassa ja yleisurheilijat halusivat pysyä TUL:n kannalla ja harrastaa puhdasta urheilun työtä. Uuden seuran perustamisesta keskusteltiin eräässä yleisurheilijoiden harjoituksessa ja enemmistö niistä urheilijoista, joille silloisissa oloissa uskallettiin asiasta puhua, kannatti uuden seuran perustamista.

PERUSTAVA KOKOUS JA SEURAN PEUSTAMINEN

Seuran perustava kokous oli lykätty pidettäväksi TUL:n Liittokokouksen jälkeen, koska tahdottiin nähdä miten liittokokouksessa tehdyt päätökset vaikuttaisivat TUL:n toimintaan, jota uuden seuran perustajat halusivat kumpikin tukea.

Seuran perustava kokous pidettiin 21.6.1929 Kirkkokadun varrella olevassa Kulutusosuuskuntien keskusliiton hallintoneuvoston huoneistossa. Kokouskutsu annettiin suullisesti vain ns. varmoille henkilöille ja tämän vuoksi kokoukseen osallistui vain n. 16 henkilöä. Seuran perustamisesta pidettiin alustus, jota seuranneessa keskustelussa korostettiin niitä taloudellisia vaikeuksia, joita uusi seura varmaan joutuisi kokemaan. Toisaalta tähdennettiin seuran perustamisen tarpeellisuutta kilpailutoiminnan vilkastuttamiseksi, sekä vanhan toveripiirin koossapitämiseksi. Sillä olihan selvää, että vanhasta seurasta liittyisi enemmän jäseniä uuteen seuraan, kuin johonkin jo ennestään toimivaan seuraan. Lopputulokseksi keskusteluista tuli, että päätettiin perustaa seura, jonka nimeksi tuli Helsingin Kisa-toverit ry.

Kokouksessa todettiin:

Uusi seura on olosuhteiden pakosta syntynyt urheiluharrastajien seura, jonka päämääriä ovat työläis -ja nuorukaisten ja neitosten ruumiillisen ja voimiensa mukaan myös henkisen kunnon kehittäminen. Perustavassa kokouksessa päätettiin ottaa seuran ohjelmaan yleisurheilu, naisten ja miesten voimistelu sekä nuorten toimintaa. HKT oli tarkoitus perustaa puhtaasti yleisurheiluseuraksi, mutta koska Helsingin Jyrystä liittyi seuraan useita naisvoimistelijoita ja yleisurheilijoita, oli seuran toimintaa heti alkuunsa laajennettava. Myöhemmin samana vuonna ohjelmaan otettiin vielä pesäpallo ja hiihto.

 

HKT:N ALKUVUOSIEN YLEINEN TOIMINTA

 

HKT hyväksyttiin Työväen Urheiluliittoon heinäkuussa 1929. Seuran alkuvuosina sillä oli runsaasti innostunutta toimitsijavoimaa ja voidaankin sanoa perustellusti, että seuran toiminnalle oli merkityksellistä uskallus ja ennakkoluulottomuus, jota toimitsijakaarti osoitti. Taloudesta tuli kuitenkin seuran ns. murheenkryyni pitkäksi aikaa, kuten perustavassa kokouksessa otaksuttiinkin.

 

YHDISTÄMISAJATUS

Vuonna 1931 Helsingin Työväenyhdistys teki sellaisen esityksen, että Helsingin Työväenyhdistyksen  voimistelu ja urheiluseura, Työväen voimailuliitto ja HKT yhdistettäisiin yhdeksi seuraksi. Yhdistämis-ajatukseen oli syy se , että HTY:llä oli tilaa uudelle seuralle valtiovallan lopetettua Jyryn toiminnan.

Asiasta käytiin neuvotteluita, joissa HKT:n edustajat esittivät, että mikäli HKT liittyisi uuteen seuraan, uusi seura maksaisi HKT:n velat. Koska näihin ei suostuttu ja koska ratkaisevassa kokouksessa suurin osa HKT:n jäsenistöstä oli yhdistämisajatusta vastaan, niin hanke raukesi. Suurin osa HKT:n silloista naisjaostostoa liittyi kuitenkin uuteen seuraan, jonka nimeksi tuli Helsingin Tarmo.

 

SEURAN TOIMINTA SOTIEN AIKANA

 

Sota vaikutti, kuten kaikkiin muihinkin aloihin, myös HKT:n toimintaan. Koko sota-ajan ylläpidettiin mahdollisuuksien mukaan toimintaa, vaikkakaan se ei ollut niin täysipainoista kuin normaalisti. Seuran toiminnan johtaminen oli luonnollisista syistä pääasiassa naisten käsissä.

HELSINGIN URHEILIJAT – 41 PERUSTAMINEN

Muutamat HKT:n jäsenistä järjestivät seuran nimissä tansseja messuhallissa vuonna 1941. Heidän ja seuran johdon välillä syntyi erimielisyyksiä siitä, miten kertyneet tulot käytettäisiin. Ristiriidasta tuli niin vakava, että tanssiaisten järjestäjät erosivat seurasta ja perustivat uuden seuran, jonka nimeksi tuli Helsingin Urheilijat - 41. Sotien jälkeen seuran toiminta pääsi jälleen normaaliin vauhtiin. Seura sai julkista tunnustusta ja sitä sanottiin TUL:n esimerkillisemmäksi seuraksi. Seuran toiminta jatkui suuremmitta muutoksitta aina vuoteen 1959 saakka.

SISARSEURA HELSINGIN KILPA-TOVERIT

Vuonna 1959 TUL:n liittokokous teki urheilupoliittista syistä päätöksen katkaista kaikki yhteistoimintasopimukset SVUL:n kanssa vuoden 1959 loppuun mennessä. SUL lopetti kuitenkin yleisurheilun yhteistoiminnan jo 18.8.1959 mennessä. Tällöin seuran yleisurheilijat päättivät kokouksessaan perustaa sisarseuran Helsingin Kilpatoverit  jatkamaan kilpailutoimintaa SUL:n kanssa. Uuden seuran jäsenet pysyivät kuitenkin edelleen myös HKT:n jäseninä ja niillä oli HKT:n puitteissa yhteistoimintaa, vaikka sopimusta ei ollutkaan. Seuran johtokunta hyväksyi Kilpatoverien perustamisen myötätuntoisella vaikenemisella ja hyväksyi yhteistoiminnan. Toiminta selittyy siten, että eläteltiin, ainakin osittain, toiveita yhteistoiminnan palaamisesta ja syntynyttä tilannetta pidettiin vain väliaikaisena.

HKT:N LIITTYMINEN TUK:OON JA EROTTAMINEN TUL:STA

TUL:n liittokokouksen tekemän päätöksen mukaan koripallon yhteistoiminnan oli määrä loppua joulukuussa 1959 SM-sarjan päätyttyä. Sen tähden HKT:n koripalloilijat pitivät 12.11 kokouksen ja päättivät pelata edelleen koripalloliiton sarjoissa. Seuran jaostot ja johtokunta hyväksyivät koripalloilijoiden päätöksen ja joulukuussa HKT ilmoitettiin koripalloliiton sarjoihin. Työväen Urheiluliitosta lähetettiin asian johdosta kirjelmä, jossa HKT uhattiin erottaa TUL:sta, ellei seura peruuttaisi ilmoittautumistaan koripalloliiton sarjoihin. Koska HKT ei peruuttanut ilmoittautumistaan, niin TUL:n liittotoimikunta erotti 20.12.1959 HKT:n Työväen Urheiluliitosta.

HKT oli jo sitä ennen liittynyt johtokunnan päätöksellä 13.12.1959 perustavana jäsenenä TUK:oon, johtokunnan otettua selville seuran jaostojen ja jäsenistön kannan. Vuoden 1960 vuosikokouksessa päätettiin liittyä seuran harrastamien urheilualojen erikoisliittoihin. Tämä päätös aiheutti sen, että sisarseura Helsingin Kilpatoverit lopetti toimintansa. Valitettavasti tämä liittymispäätös aiheutti samalla joidenkin jäsenien eroamisen seurasta.

Vuodesta 1960 lähtien seuran toiminta on jatkunut muutoksitta vuoteen 1965 saakka.

Seuraavassa jaksossa tarkastelen HKT:n harrastamia urheilu-aloja lajeittain, sekä seuran sisäistä toimintaa. Eri lajeja koskevat tilastotiedot olen liittänyt tutkielman loppuun.

HKT:llä on toimintansa aikana ollut neljä päälajia: yleisurheilu, pesäpallo, koripallo ja suunnistus. Näiden lisäksi on seurassa harrastettu monia muitakin lajeja, jotka eivät ole harrastajien lukumäärän ja saavutusten puolesta päässeet ns. nuorten tasolle. Niistä pienyrittäjiä ovat hiihto, jääpallo, käsipallo, jääkiekko ja pöytätennis.

 

 

HKT perustettiin lähinnä yleisurheiluseuraksi ja tämä laji onkin ollut seuran koko toiminnan ajan menestyksekkäin urheilulaji. Viikon kuluttua seuran perustamisesta kaksi seuran urheilijaa osallistui Helsingin Visan järjestämiin iltakilpailuihin ja täten suuri yleisö tuli tietoiseksi seuran olemassaolosta. Heinäkuun 31. päivänä 1929, siis vain kuusi viikkoa perustamisensa jälkeen, seura järjesti kansalliset yleisurheilukilpailut. Tämän kilpailun jälkeen seura varsinaisesti nousi tasa-arvoiseen asemaan muiden seurojen kanssa. Seuran toimintakauden aikana ovat yleisurheilijat pitäneet seuran lippua korkealla, maaotteluissa, EM-kisoissa ja olympialaisissa. Yleisurheilijat ovat voittaneet 11 Suomen mestaruutta ja 71 TUL:n mestaruutta. Piirin mestaruuksia seura on saavuttanut niin paljon, että niiden luetteleminen on mahdotonta. HKT on aina kuulunut piirin ja TUL:n parhaimmistoon yleisurheilussa. Vaikka yleisurheilu onkin nykyään menettänyt entisen valta-asemansa ja HKT on siirtynyt yleisurheilusta koripalloseuraksi, niin se oli kuitenkin vielä vuonna 1964 ensimmäisen luokan yleisurheiluseura. 

Nykyään ovat hyvät yleisurheilijat harvinaisuuksia seurassa, mutta onneksi nuorissa, pojissa ja tytöissä on lupaavia tyyppejä, joista saattaa tulla pelastus seuran yleisurheilulle. Naiset ovat myös osallistuneet yleisurheilun kilpailutoimintaan, mutta menestys on jäänyt huomattavasti heikommaksi kuin miehillä. Paras saavutus on TUL:n mestaruus keihäänheitossa, jonka lisäksi naiset ovat saavuttaneet joitakin piirin mestaruuksia.

 

PESÄPALLO

Kuten edellä on jo tullut mainituksi, HKT perustettiin lähinnä yleisurheiluseuraksi, mutta koska Helsingissä ei ollut kuin pari pesäpalloa harrastavaa TUL:n seuraa ja koska seuraan liittyi pari pesäpalloilijaa, päätettiin pesäpallo ottaa seuran ohjelmaan. Tämä tapahtui vuonna 1929, lähinnä kilpailun luomiseksi tällekin alalle.

HKT:n joukkue sai alkuaikoinaan lempinimen ”pulloverijoukkue”, koska joukkueella ei ollut yhtenäistä peliasua, vaan pelaajat pelasivat tavallinen ”pulloveri päällä” Harjoitusottelut pelattiin voittaen ja häviten. Vuonna 1930 saavutettiin jo piirin mestaruus ja kauden kruunuksi TUL:n mestaruus, joka voitettiin vuosina 1932 ja 1935.

Vuosi 1936 toi mukanaan vastoinkäymisiä seuran pesäpalloilulle. Muutamia pelaajia erosi seurasta ja kun ilmeni vielä huoltaja vaikeuksia, alkoi joukkue rakoilla. Syksyyn asti vielä jatkettiin, mutta kun tilanne ei parantunut, niin katsottiin parhaaksi lopettaa pesäpallo seuran puitteissa. Pesäpalloa on myöhemmin yritetty pariinkin otteeseen herättää henkiin, mutta yritykset ovat osoittautuneet turhiksi.

HKT:n pesäpalloilijoista mainittakoon Savolaisen veljekset, joita tuli Suomen parhaita pikajuoksijoita; Alpo juoksi  100 m 10,6 ja Aarre 10,9. Seuralla on ollut myös naispesäpallojoukkue, mutta sen pelaaminen on ollut enemmän harrastuksenomaista, sillä varsinainen kilpailutoimintaan ei ole ollut haluja.

KORIPALLO

Jo vuonna 1939 pelasivat HKT:n yleisurheilijat voimisteluharjoitusten yhteydessä koripalloa, koska koripallon pelaaminen oli silloin muotia. Peli oli uutta, eikä säännöistä tiedetty paljoakaan, joten peli muistutti luonteeltaan lähinnä rygby-peliä. Vähitellen saatiin kuitenkin sääntöjyväsiä kylvetyksi ja päästiin järjestelmälliseen koripallotoimintaan. Pelikausi 1940-41 oli seuran koripalloilun läpilyöntiaikaa. TUL järjesti silloin ensimmäisen sarjansa, johon HKT osallistui kolmella joukkueella, muilla seuroilla oli korkeintaan kaksi joukkuetta ja huhtikuussa 1941 seura pääsi pelaamaan myös veikkausotteluissa.

Hyvin alkaneen koripallotoiminnan katkaisi sota ja koripallon pelaaminen jäi nuorten harteille.  Mutta tästä huolimatta, tai tästä johtuen, koripallo kehittyi. Vuonna 1942 HKT voitti ns. B-sarjan ja vuonna 1943 se oli A-sarjassa neljäs, jossa pelasivat maan parhaat joukkueet.  

Seuran nuoret koripalloilijat joutuivat kuitenkin vuorostaan armeijaan ja kesällä 1943 oli seuran lopetettava hyvin alkanut koripallon kilpailutoimintansa. Tämä hiljainen kausi oli kuitenkin vain väliaikainen, sillä jo seuraavana vuonna koripallo aloitettiin piirissä uudelleen.

Vuonna 1946 HKT pääsi pelaamaan Suomen mestaruussarjaan, josta se kuitenkin putosi vuonna 1948.

Tämän jälkeen tuli eteen yhteistoimintakysymys Koripalloliiton ja TUL:n välillä ja yhteisiä sarjoja pelattiin aivan supistetussa muodossa.  HKT pelasi tänä aikana TUL:n mestaruussarjassa.  Vuonna 1952 saatiin aikaan yhteistoimintasopimus ja HKT palasi Suomen mestaruussarjaan, jossa se pelasi vuoteen 1956 saakka, jolloin joukkue putosi Suomen sarjaan. Suomen sarjasta tuli seuran kohdalla vain ns. ranskalainen visiitti, sillä jo vuonna 1957 joukkue palasi mestaruussarjaan. Vuonna 1959 TUL:n liittojuhlilla, miehet ja C-juniorit voittivat omat sarjansa.

Vuonna 1959 HKT putosi mestaruussarjasta, mutta SVUL:n ja TUL:n välisen yhteistoimintasopimuksen lakattua, jouduttiin mestaruussarjassa suorittamaan uusia sarjajärjestelyitä, koska Helsingin Jyry ja HU-41 lähtivät pelaamaan TUL:n sarjoihin. Näin jäi mestauussarjaan vielä kaksi vapaata paikkaa ja HKT pääsi karsimaan näistä paikoista TuUL:n, Kopon ja TMP:n kanssa , voittaen karsintasarjan. Siitä lähtien seura on pelannut mestaruussarjassa loistavalla menestyksellä. Vuonna 1960 seura oli kolmas ja vuodesta 1961 eteenpäin mestaruus on tullut joka vuosi HKT:lle.

HKT:n  koripalloilijoiden rakettimaiseen nousuun on kolme syytä: laaja ja tehokas nuorten koulutus, joukkueen keskipituuden lisääntyminen ja Pentti Salmen osuus huoltajana ja valmentajana. Seuran koripalloilun voimaa osoittaa myös se, että vuoden 1964 sarjoissa pelasi miesten mestarijoukkueen lisäksi myös naisten joukkue naisten mestaruussarjassa, sekä useita nuorten joukkueita piirinsarjoissa. Tokion olympialaisissa oli Suomen joukkueen 12 pelaajasta viisi HKT:stä. Näistä pelaajista muut paitsi Pertti Laanti, ovat kuuluneet seuraan jo juniori-ikäisinä. Tämä todistanee seuran tekemän juniorityön laadun. Koko toimintakautensa aikana ovat HKT:n koripalloilijat ovat voittaneet 8 Suomen mestaruutta, 2 TUL:n mestaruutta ja lisäksi useita piirin mestaruuksia, miesten ja nuorten sarjoissa. Kuten edellä on mainittu, ovat myös naiset osallistuneet seuran koripallotoimintaan ja sota-aikana he pelasivat veikkausotteluitakin. Mutta  sitten se into sammui ja koripallo jäi. Naiset innostuivat kuitenkin asiaan uudelleen 1950-luvun lopussa ja he osallistuivat silloin piirinsarjan otteluihin. Miesten menestyksen innoittamina, myös naiset uskaltautuivat omaan mestaruussarjaansa vuonna 1961, mutta menestys oli heikko, sillä naiset hävisivät kaikki ottelunsa. Naiset osallistuivat mestaruussarjan peleihin myös vuosina 1963 ja -64, mutta vieläkään menestys ei ollut sen parempi. Tällä hetkellä näyttää ilmeiseltä, että seuran naiskoripalloilijat eivät osallistuisi naisten mestaruussarjaotteluihin, ennen kuin harjoitusintoa on tullut lisää.

HKT on tällä hetkellä selvästi koripalloseura. Seuran koripallovoima on tunnettu ja tunnustettu ulkomaillakin, onhan HKT ollut kolme kertaa edustajana koripalloilun Eurooppa-Cupin otteluissa. Näissä otteluissa seura on menestynyt tyydyttävästi, sillä pääsihän se vuonna 1964 neljännesfinaaleihin saakka, joka on paras suomalaisen seurajoukkueen saavutus , kaikki palloilulajit huomioon-ottaen.

 

HKT:n  lukuisten kansainvälisten otteluiden sarja alkoi vuonna 1956, jolloin joukkue teki ottelumatkan Ranskaan, pelaten siellä kaksi ottelua, häviten ne molemmat. Seuran tämän hetken kuuluisin koripalloilija on Kari Liimo, joka on valittu Suomen parhaaksi koripalloilijaksi vuosina 1963 ja 64 ja hän oli myös Geneven olympiakarsintojen ja Moskovan kansainvälisen turnauksen paras pistemies.

SUUNNISTUS

Vuonna 1945 seuran vuosikokous päätti ottaa suunnistuksen seuran kilpailuohjemaan. Koska suunnistusta ei harrastettu kilpailumielessä, TUL:ssa asetettiin seurasta kolmihenkinen toimikunta, johon kuuluivat Aarne Kujala, Leo Huttunen ja Kalervo Löfberg, laatimaan esitystä suunnistustoiminnan aloittamisesta TUL:ssa. TUL:n liittokokous hyväksyi yksimielisesti HKT:n esityksen vuonna 1945 ja näin oli HKT:n osuus TUL:n suunnistustoiminnan aloittamisessa ratkaiseva laatua. HKT oli kahden muun seuran kanssa järjestämässä TUL:n ensimmäisiä suunnistusmestaruuskilpailuja vuonna 1946. Seuran suunnistajat kuuluivat TUL:n parhaisiin 1940-lopussa ja 1950-luvun alussa, mutta kilpailun kiristyessä saavutukset eivät olleet yhtä hyviä kuin aikaisemmin. TUL:n mestaruuksia HKT on voittanut 9 ja SM-kisoissakin on päästy mitalisijoille. HKT:n naiset ovat myös harrastaneet suunnistusta. Naisten lukumäärä on ollut pieni, mutta heidän taitonsa ja kuntonsa melko hyvä, löytyyhän heidän joukosta seuran ainoa maaottelusuunnistaja.

Seuran suunnistusjaosto on yrittänyt turvata suunnistustoiminnan jatkumisen järjestelemällä suunnistuskursseja ja leirejä. Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin kinkkisenlaiselta, sillä  suunnistusta harrastavat, vain jo vuosikausia seuran ns.vakiokalustoon kuuluvat urheilijat, eikä uudesta polvesta tunnu oleva tulossa uusia suunnistajia seuralle.

HIIHTO

 Hiihto otettiin seuran ohjelmaan jo vuonna 1929. Hiihdossa toiminta  oli 1930-luvulla vilkasta, vaikka kilpaileminen rajoittuikin jäsentenvälisiin ja piirikunnallisiin sekä kansallisiin kilpailuihin. Aina ei seuraan ole perustettu edes hiihtojaostoa, vaan hiihtotoiminnasta ovat vastanneet yleisurheilujaosto ja johtokunta. Hiihtorintamalla ei ole koskaan päästy suuriin saavutuksiin, vaan parhaana saavutuksena voidaan mainita piirin mestaruus. Nykyään on seuran hiihtotoiminta keskittynyt lähinnä jäsenenvälisiin kilpailuihin.

JÄÄPALLO

Jääpallo aloitettiin HKT:ssa vuonna 1934, jolloin nuorten joukkue pelasi piirin sarjassa. Joukkue ei kuitenkaan menestynyt otteluissaan ja jääpallo olikin vain tämän yhden talven seuran ohjelmassa.

KÄSIPALLO

Sotavuosina ja sodan jälkeen Helsingissä oli vallalla yleinen käsipalloinnostus ja niinpä käsipallo otettiinkin HKT:n ohjelmaan syksyllä 1943. HKT:n joukkue voitti silloin TUL:n piirin käsipallosarjan ja vuonna 1946 osallistui TUL:n mestaruussarjaan. Vuoden 1947 alun joukkue pelasi vielä TUL:n mestaruussarjassa, mutta saman vuoden keväällä ja syksyllä ei ollut enää minkäänlaista toimintaa ja vuonna 1948 käsipalloa ei enää pelattu HKT:ssa. Käsipallotoiminnan päättymiseen vaikutti harjoituspaikkojen puute ja koripallo, joka syrjäytti käsipallon.  Parhaaksi saavutukseksi jäi nuorten mestaruussarjan kolmas sija.

JÄÄKIEKKO

Jääkiekko otettiin seuran ohjelmaan sotien jälkeen. Ohjelmaan ottaminen tapahtui vain hetken ajatuksesta, koska seurassa oli jääkiekkoa pelaavia poikia. Yksi talvi pelattiin piirin A-sarjassa, mutta sitten jääkiekkoilu lopetettiin, koska seuran toimintaa ei haluttu taloudellisista syistä laajentaa.

PÖYTÄTENNIS

Pöytätennistä alettiin HKT:ssa pelata 1940-luvun lopulla. Pöytätennis oli lähinnä harrastuksenomaista, vaikka kilpailuihin osallistuttiinkin. Pelaajia oli alun toistakymmentä, eikä omaa jaostoa katsottu aiheelliseksi perustaa. Vielä vuonna 1959 osallistuttiin kilpailuihin, vaikka harjoituksia ei seuran puitteissa enää pidettykään. Pöytätennisharrastuksen päättymisen suurimpana syynä oli harjoituspaikan puute. Vaikka pöytätenniksen pelaaminen oli lähinnä harrastuksenomaista, voitettiin tässä lajissa TUL:n ikämiesmestaruus vuonna 1956.

SEURAN SISÄINEN TOIMINTA

Seuran toimintaa on vaikeuttanut  toimistotilojen puute. Vuonna 1929 seuran toimisto sijaitsi Heimolan talossa, josta se vuoden kuluttua siirtyi Elannon huoneistoon Siltasaarenkadulle. Vuonna 1931 seuran toimipaikaksi tuli Vallilan Työväentalo, jossa seura toimisto nykyisin sijaitsee. Nykyiset toimistotilat ovat osoittautunet aivan liian pieniksi seuran laajentuneelle toiminnalle. Seuran toimintaa on vaikeuttanut myös se, että seuran harjoituksia on jouduttu pitämään noin 20 eri paikassa seuran toimintakauden aikana.

Seuran sisäisen toiminnan ulkoisena tunnuksena on seuralehti. Ensimmäinen Kisatoveri, joka ilmestyi 16.10.1929, oli käsin kirjoitettu ja se ilmestyi kerran kuukaudessa.

Tämän jälkeen seuralehti ilmestyi nuorten jaoston toimittamana ja se oli niin hyvä, että se sai palkintoja TUL:n henkisissä kilpailuissa.

Ensimmäinen painettu seuralehti – Kisatoveri – ilmestyi vuonna 1936  ja nykyisen muotonsa se sai vuonna 1955 ilmestyen 4 kertaa vuodessa. Seuran jäsenten yhteenkuuluvaisuudentunnetta lujittamaan on järjestetty myös useita kerho-ja toveri-iltoja, juhlia, palkintojenjakotilaisuuksia, joulujuhlia ja eri urheilunalojen valmennustilaisuuksia. Seuraan perustettiin vuonna 1947 myös tanssijaosto, mutta ohjaaja – ja huonevaikeuksien vuoksi toiminta päättyi oikeastaan ennen kuin se alkanutkaan.

NAISTEN TOIMINTA

 

Naisten toiminta on kohdistunut pääasiassa voimisteluun. Seuralla on ollut useita valiovoimistelijoita, jotka ovat esiintyneet eri juhlatilaisuuksissa ja seuran voimistelijattaret ovat olleet ulkomaillakin taitojaan esittämässä. Vuonna 1931 Wienissä pidettyihin toisiin työläisolympiaisiin osallistui TUL:n joukkueeseen seuran jäsenet Martta Oksanen ja Aune Salo. Sota aikana 28.8.1942 seurasta lähti seitsemän naisen ryhmä Itä-Karjalaan antamaan voimistelunäytöksiä sotilaille. Matka onnistui hyvin ja sen aikana annettiin 21 voimistelunäytöstä.

Nykyään ei voimisteluharrastus ole niin laajaa kuin esimerkiksi 1930-luvulla, jolloin harjoituksissa kävi säännöllisesti 60-70 voimistelijaa, koska koripalloilu on syrjäyttänyt voimistelun. Naisten toimintaa tarkasteltaessa muistettakoon naisten tärkeä osuus seuran sota-aikaisessa toiminnassa. Vaikka seura koko toimintakautensa ajan on saanut kaupungilta avustuksia ja vaikka se on järjestänyt kahdet arpajaiset, ovat menot olleet niin suuret, että taloudesta on tullut seuraan murheen lapsi. Seuran taloudellisen aseman kohentamisessa on seuran naisjaosto tehnyt suuriarvoista työtä pitämällä ns. toppakerhoja ja järjestämällä juhlia ja myyjäisiä.

NUORTEN TOIMINTA

HKT:n nuorten toiminta on aina ollut vilkasta. Nuorille on järjestetty jäsentenvälisiä kilpailuja ja seuraotteluita ja he ovat sankoin joukoin osallistuneet TUL:n poikapäiville ja nuorten kilpailukyvystä todistaa se, että HKT on ollut TUL:n poikapäivien paras seura. Nuorten toiminta ei ole ollut yksinomaan kilpailemista, vaan heille on järjestetty kerhoiltoja, retkiä ja henkisiä harrastuksia. Henkisen toiminnan vireyttä osoittaa se, että vuonna 1946 seuran nuoret saavuttivat ensimmäisen sijan piirin ja liiton henkisillä päivillä ja se, että poikajaostolla on joskus ollut oma orkesterikin. Kesäisin ovat nuorten harjoituspaikkoina olleet Lammassaari, Bengtsår, Kaunissaari ja Pajulahti. Nykyään näyttää seuran nuorten toiminnassa kilpailullinen puoli olevan tärkein ja henkiset harrastukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle kuin ennen.

SEURAN TOIMITSIJAVOIMA

HKT on järjestänyt kansallisia ja kansainvälisiä yleisurheilukilpailuja lähes 100 ja piirikunnallisia kilpailuja lähes 200 koko toimintansa aikana. Lisäksi seura on luonnollisestikin järjestänyt muidenkin harrastamiensa alojen kilpailuja. Järjestettyjen kilpailujen taso on vaihdellut jäsentenvälisistä, aina Suomen mestaruuskisoihin saakka.

Kilpailuiden järjestäminen ja seuran asioiden kitkaton hoito vaatii toimitsijavoimaa, jota HKT:ssa on aina ollut, määrältään ja laadultaan hyvää. Seuran toimitsijoita on seuran ulkopuolella toiminut niin TUL:n kuin SVUL:n piiri -ja liittojaostoissa sekä myöskin ulkomaille lähtevien  kilpailujoukkueiden johtajina. Lisäksi eräät heistä ovat hoitaneet valmentajan tehtäviä TUL:ssa. Seuraohjaat ja toimitsijat sekä piiri ja liittoportaassa toimivat ovat hankkineet pätevyytensä osallistumalla useille kotimaassa ja ulkomailla järjestetyillä ohjaajakursseilla. Myöhempänä olevassa liitteessä on luettelo henkilöistä, jotka ovat tunnuksena saaneet TUL:n opetusministeriön tai tasavallan presidentin myöntämän merkin.

SEURAN JÄSENISTÖ

HKT:n perusti aikoinaan 16 henkilöä ja heti seuran perustamisen tultua tunnetuksi, siihen liittyi jäseniä niin, että jäsenten yhteismääräksi tuli 58. Vuoden 1929 lopussa jäseniä oli jo 270. Vuonna 1935 HKT oli TUL:n kolmanneksi suurin seura ja Helsingin piirin suurin seura, jäseniä oli silloin 657. Vuodesta 1936 alkoi seuran jäsenmäärä pienetä ja vasta sotien jälkeen, vuodesta 1947 jäsenmäärä oli suurempi kuin vuonna 1935. Vuonna 1947 seurassa oli kaikkiaan 748 jäsentä. Vuodesta 1948 lähtien ei seuran jäsenmäärässä ole tapahtunut suuria muutoksia suuntaan eikä toiseen, mutta yleisenä toteamuksena voidaan kuitenkin mainita, että jäsenistön määrässä tapahtui pientä nousua.  Tällä hetkellä seuraan kuuluu noin 1000 jäsentä.

HKT:n TEKEMÄT ALOITTEET

HKT on tehnyt joitakin mainitsemisen arvoisia aloitteita, jotka ovat olleet merkittäviä koko Suomen urheiluelämää ajatellen. HKT järjesti 10.10.1929 TUL:n ensimmäiset katumaratonkilpailut 25 kilometrin matkalla. Syynä kilpailuiden järjestämiseen oli se, että TUL:n juoksijoilla ei ollut 25 kilometrin matkalla muita kilpailuja kuin mestaruuskilpailut ja niinpä haluttiin kilpailutilaisuuksia  lisätä. Kilpailuihin oli Suomen Sosiaalidemokraattia kustantava, Oy Kansanvalta lahjoittanut kiertopalkinnon ja täten kilpailu sai nimekseen Suomen Sosiaalidemokraatin maraton. 

Kilpailusta käytetään myös nimeä Kaisaniemen maraton, koska kilpailu tapahtuu pääasiassa Kaisaniemen puistossa. Kilpailu sai osakseen runsaasti kannatusta ja Kaisaniemen maraton onkin järjestetty sotavuosia 1941 – 1943 lukuun ottamatta joka vuosi.

Seuran toimesta tehtiin vuonna 1930 aloite Pallokentällä pidettävien joka keväisten TUL:n massamaastojuoksumestaruuskilpailujen järjestämiseksi. Kilpailut saatiinkin aikaan ja niiden järjestelyistä vastasi HKT. Mutta suurten taloudellisten tappioiden vuoksi kilpailut oli lopetettava.

Nuorten toiminta on aina ollut tärkeällä sijalla HKT:n toiminnassa ja niinpä seura teki ehdotuksen TUL:n poikaurheilupäivien järjestämisestä. Tämä ehdotus hyväksyttiin ja niin saivat alkunsa TUL:n poikaurheilupäivät. Helsinkiläisten yleisurheilijoiden harjoituksia haittasi vuonna 1930 se, että Eläintarhan urheilukentällä ei ollut pukusuojia. Niinpä HKTn johtokunta teki kaupungille esityksen kunnallisten pukusuojien rakentamisesta Eläintarhaan. Johtokunnan ajettua aikansa asiaa, kaupunki rakennutti nykyiset Eläintarhan pukuhuoneet.

YHTEENVETO HKT:N TOIMINNASTA

Kaikesta edellä olevasta olen vetänyt johtopäätöksen, että HKT:n osuus TUL:n ja koko Suomenkin urheiluelämässä on ollut varsin huomattava. Seuran kilpailullista voimaa kuvaa 19 voitettua Suomen mestaruutta ja 85 TUL:n mestaruutta sekä se, että seuran jäsenet ovat edustaneet Suomea olympiakisoissakin. Seuran toimitsijoiden tasoa taas osoittaa se, että he ovat lukuisasti osallistuneet urheilun eri järjestötehtäviin. Tässä yhteydessä on mainittava seuran osuus myös nuorison kokoajana ja kasvattajana.

LIITTEET

Seuran perustavat jäsenet:

Marita Enne, Bruno Halme, Elna Huovinen, Elina Jääskeläinen, Hugo Kangas, Kalle Lahtinen, Kalervo Löfberg, Aarne Majuri, Onni Metsistö, Pertti Pesonen, Hjalmar Ruotsalainen, Reino Saxenberg, Gösta Svensson, Viljo Toivonen, Vilho Vainio ja Yrjö Vänttinen.

YLEISURHEILU

HKT:n YLEISURHEILIJOIDEN VOITTAMAT TUL:N MESTARUUDET:

1929

Aarne Majuri,  10 000 m

1930

Toivo Salmi,  25 000 m

Mauno Lehto,  400 m aidat

Toivo Lehto , kiekko

Elina Jääskeläinen, keihäs

1931

Niilo Bothas,  5000 m

Valto Salmi,  4 km maastojuoksu

Toivo Riipinen, keihäs

HKT 4x800 m ja 4x 1500 m

1933

Valto Salmi,  5000 m, 10 000 m ja 4 km maastojuoksu

Toivo Lehto, kiekko

1934

Valto Salmi,  5000 m

Jussi Hämäläinen, 25 000 m

1935

Jussi Hämäläinen, 25 000 m

Valto Salmi, 4 km maastojuoksu

HKT 4 km maastojuoksun ja 8 km joukkuekilpailu

1936

Alpo Savolainen, 100 m

Rauni Salmi, 1500 m

Valto Salmi, 5000 m

HKT 4 km ja 8 km maastojuoksun joukkuekilpailu sekä 4 x 1500 m

1937

Alpo Savolainen, 100 m ja 200 m

Rauni Salmi, 800 m ja 1500 m

HKT 8 km maastojuoksun joukkuekilpailu

1938

Alpo Savolainen, 100 ja 200 m

Rauni Salmi, 1500 m

1939

Rauni Salmi, 1500 m

Valto Salmi, 25 000 m

Jussi Hämäläinen, 25 000 m , ikämiehet

Tuomo Virtanen, Moukari

HKT 4 x 1500 m

1940

Jussi Hämäläinen 25 000 m

HKT 4 x 1500 m

1941

HKT 4 km maastojuoksun joukkuekilpailu

1942

Voitto Jalava, 100 m

1943

Torsti Toivonen, 800 m

HKT 4 x 100 m ja 4 x 400 m

1945

Voitto Jalava, 100 m ja 200 m

Olavi Mäenpää, 800 m

1946

Voitto Jalava, 100 m

Toivo Salmi, 25 000, ikämiehet

Eino Riihelä, 110 m aidat

1947

Eino Riihelä, 110 m aidat

HKT 4 x 100 m ja 4 x 400 m

1948

Olavi Mäenpää, 5 000 m

Eino Summa, kuula

1949

Eino Riihelä 110 m aidat

1950

Toivo Telen, kuula

1952

Toivo Telen, kuula

1955

Eino Simelius, korkeus

1956

Eino Simelius, korkeus

Yhteensä 71 TUL:n mestaruutta

HKT:n YLEISURHEILIJOIDEN VOITTAMAT SUOMEN MESTARUUDET:

1943

Voitto Jalava 100 m nuoret

Erkki Lappalainen, 300 m nuoret

HKT 4 x 100 m nuoret

1947

Voitto Jalava 100 m

Yrjö Lehtilä, kuula

1951

Nils Nicklen, korkeus

1956

Eino Simelius, korkeus

1957

Aimo Yrjölä, kiekko, B-mestaruus

1958

Jorma Valkama, pituus

1959

Jorma Valama, pituus

1961

Kaj Helminen, 3-loikka, pojat

Yhteensä 11 Suomen mestaruutta

LIITTO-OTTELUISSA OLLEET HKT:N YLEISURHEILIJAT

Allan Huttunen, Yrjö Lehtilä, Olavi Murtomäki, Rauni Salmi, Valto Salmi, Alpo Savlainen ja Eino Simelius.

MAAOTTELUISSA OLLEET HKT: N YLEISURHEILIJAT

Voitto Jalava, Yrjö Lehtilä, Nils Nicklen, Rauni Salmi, Eino Simelius, Toivo Telen, Jorma Valkama ja Kaj Helminen, nuoret

EM-KISOISSA OLLEET HKT:N YLEISURHEILIJAT

1948 Lontoo

Yrjö Lehtilä, kuula, 6:s

1952 Helsinki

Toivo Telen, kuula

TYÖLÄISOLYMPIALAISIIIN OSALLISTUNEET HKT:N YLEISURHEILIJAT:

II TYÖLÄISOLYMPIALAISET WIENISSÄ 1931

Niilo Bothas, Onni Piipponen, Toivo Salmi, voitti kultaa 25 000m

Yrjö Vänttinen, Valto Salmi, voitti kultaa 5000 m

III TYÖLÄISOLYMPIALAISET ANTVERPENISSÄ 1937

Toivo Lehto, Tauno Mustonen, voitti kultaa 25 000 m,

Rauni Salmi, voitti kultaa 1500 m, Valto Salmi ja Alpo Savolainen, voitti kultaa 100 m

PESÄPALLO

HKT:N VOITTAMAT TUL:N MESTARUUDET

1932, 1935

Yhteensä 2 TUL:n mestaruutta

KORIPALLO

HKT.N VOITTAMAT TUL:N MESTARUUDET

1948, nuoret, 1954, nuoret

Yhteensä 2 TUL:n mestaruutta

KORIPALLO

HKT.N VOITTAMAT SUOMEN MESTARUUDET JA MITALIT

1948, A-nuoret, 1954, A-nuoret, 1960, A-nuoret, 1969, A-nuoret

1961, miehet, 1962, miehet ja A-nuoret

1963 HKT, miehet, 1964, miehet, mestaruus ratkesi uusintaottelussa,

sekä 1965.

Hopeaa vuonna 1966, 1968 ja 1969, 1970 ja 1973, miehet

Pronssia vuonna 1960, 1972, miehet

A-nuoret:

Mestaruudet, 1948, 1954, 1961, 1962, ja 1969.

Hopeaa: 1955,

Yhteensä 9 Suomen mestaruutta ja 12 mitalisijaa

LIITTO-OTTELUISSA OLLEET HKT:N KORIPALLOILIJAT

Pauli Heikkinen, Armas Järvi, Olavi Kinnunen, Gunnar Kujala, Heikki Lehtinen, Arvo Metsistö,

Helge Nygren, Pentti Salmi ja Raimo Vartia.

MAAOTTELUISSA OLLEET HKT.N KORIPALLOILIJAT

Teijo Finneman, Matti Köli, Pertti Laanti, Kari Liimo, Martti Liimo, Reijo Matikka, Raimo Vartia Pertti Risku ja Pekka Sorsa, A-nuoret

POHJOISMAIDEN MESTARUUDEN OVAT VOITTANEET:

Teijo Finneman,Pertti Laanti, Kari Liimo, Martti Liimo ja Raimo Vartia.

EM-KISOIHIIN OSALLISTUNEET HKT:N PELAAJAT

Pertti Laanti, Kari Liimo, Martti Liimo, Raimo Vartia

OLYMPIALAISIIN OSALISTUNEET HKT:N KORIPALLOILIJAT

Teijo Finneman, Pertti Laanti, Kari Liimo, Martti Liimo, Raimo Vartia.

OTTELUTULOKSET MESTARI (HKT – MAAJOUKKUE)

1961              maajoukkue – HKT             66-54

1962              maajoukkue – HKT             73-71

1963              HKT – maajoukkue              76-67

(HKT voitti ensimmäisen kerran maajoukkueen)

1964              HKT – maajoukkue              78-76

OTTELUTULOKSET HKT:N PELAAMISTA EUROOPPA-CUP OTTELUISTA

1961

Kööpenhaminan Sisu – HKT                     57-70

HKT – Kööpenhaminan Sisu                     86-33

1962

HKT – Varsovan Legia         65-86

Varsovan Legia – HKT         93-80

1962

KFUM SÖDERS IK – HKT      59-73

HKT – KFUM SÖDERS IK      72-66

1963

HKT – Spartak ZJS Brno      83-87

Spartak ZJS – HKT               85-59

1964

HKT -SC Chemie Halle -HKT                      75-64

SC Chemie Halle – HKT                             65-64

Milano SP Simmenthal – HKT                  99-70

HKT – Milano SP Simmenthal                   97-87

SUUNNISTUS

HKT:N SUUNNISTAJIEN VOITTAMAT TUL:N MESTARUUDET

1946

Olavi Mäenpää, A-sarja

1947

Olavi Mäenpää, A-sarja

1950

Niilo Akiola, nuoret

Reino Huovinen, ikämiehet

HKT joukkuekilpailu

1951

Jaakko Pakarinen, nuoret

1952

HKT viesti

1953

HKT joukkuekilpailu

1958

Jarkko Laine, yösuunnistus, nuoret

Yhteensä 9 TUL:n mestaruutta

LIITTO-OTTELUISSA OLEET HKT:N SUUNNISTAJAT

Niilo Akiola, Reino Huovinen, Olavi Mäenpää ja Tauno Rantala.

MAAOTTELUISSA OLLEET HKT:N SUUNNISTAJAT

Paula Piiroinen

PÖYTÄTENNIS

HKT:N PELAAJIEN VOITTAMAT TUL:N MESTARUUDET

1956

Alpo Fält, ikämiesten kaksinpeli

HKT:n PUHEENJOHTAJAT

1929 Kalle Lahtinen

1930-34 Vilho Vainio

1935 Arvo Niiranen

1936-37 Onni Metsistö

1938 Kalervo Löfberg

1939-40 Bruno Halme

1941-42 Kalervo Löfberg

1943-45 Eino Salo

1946-      Kalervo Löfberg

HKT:N JÄSENET, JOILLE ON MYÖNNETTY TUL:N ANSIOMERKKI

 

Kalervo Löfberg, Onni Metsistö, Elli Vuorinen

HKT:N JÄSENET, JOTKA OVAT SAANEET OPETUSMINISTERIÖN MYÖNTÄMÄN ANSIORISTIN TAI MERKIN

Kultainen ansioristi: Kalervo Löfberg

Hopeinen ansioristi: Kalervo Löfberg, Arvo Pitkänen, Toivo Salmi ja Valto Salmi

Ansiomitalit: Alfred Aho, Hjalmar Berglund, Eino Elo, Alpo Fält, Bertta Halme,

Eino Hara, Reino Huovinen, Vilho Juurema, Henrik Kvick, Arvid Laaksonen, Onni Metsistö, Toimi Pakarinen, Terttu Salmela, Toivo Salmi, Valto Salmi, Lauri Taipale, Arvo Vehviläinen, Elli Vuorinen.

 

 

TASAVALLAN PRESIDENTIN MYÖNTÄMÄN , HELSINGIN VUODEN 1952  OLYMPIAKISOJEN

ANSIOMITALIN OVAT SAANEET:

Erkki Aimio, Alpo Fält, Leo Huttunen, Yrjö Lapinlinna, Kalervo Löfberg, Einar Nissilä, Teuvo Nurmi, Helge Nygren, Arvo Pitkänen, Pentti Salmi, Toivo Salmi, Lauri Santanen ja Paul Vuori.