Pentti Salmen paita nousee Helsingin Urheilutalon kattoon

17.4.2013

Valmentaja-, erotuomari- ja toimittajalegenda Pentti Salmi saa keskiviikkona seuraltaan Helsingin Kisa-Tovereilta (HKT) merkittävän tunnustuksen, kun Salmen valmentajapaita nostetaan Helsingin Urheilutalon kattoon seuran jäädyttämien pelipaitojen viereen.

Nykyisin 85-vuotiaalla Salmella on vahva kädenjälki HKT:n – tuttavallisemmin Kisiksen – menestyksessä kaikilla tasoilla.

Salmen tunnetuimmat saavutukset tulivat HKT:n miesten valmentajana seuran voittaessa viisi peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 1961-65 ja menestyessä myös eurokentillä. HKT on edelleen Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin seura Euroopan seurajoukkuekilpailuissa selviydyttyään mm. maanosamme ykköskilpailussa, Euroopan Cupissa vuonna 1964 sensaatiomaisesti kahdeksan parhaan joukkoon. Kaikkiaan HKT on pelannut 126 kansainvälistä ottelua, joista se on voittanut 67.

Vähemmän tunnettu tieto Salmen valmentajauralta on se, että hän valmensi HKT:n naisjoukkueen Suomen mestariksi vuonna 1967 ja seuran juniorit peräti yhdeksään Suomen mestaruuteen. Salmen 15 Suomen mestaruudesta ensimmäinen tuli HKT:n A-poikien kanssa vuonna 1948 ja viimeinen minipoikien kanssa vuonna 1974.

Valmentamisen ohella Salmi loi merkittävät urat niin erotuomarina kuin urheilutoimittajanakin. Salmi sai ensimmäisten suomalaisten joukossa kansainvälisen erotuomarikortin vuonna 1950 ja on ensimmäinen suomalaiserotuomari EM-kisoissa kautta aikain esiinnyttyään Pariisin kisoissa vuonna 1951. Kaikkiaan Salmi toimi erotuomarina viidessä EM-lopputurnauksessa.

Television puolelta Salmi muistetaan vuosikymmenten ajalta Yleisradion Urheiluruudun kasvoina ja urheilutapahtumien selostajana. Koripalloliitolle Salmi toimitti lisäksi 41. vuosikertaa Koripallokirjaa tallentaen suuren osan suomalaista koripallohistoriaa.

Salmen valmentajapaita nostetaan Urheilutalolla hänen entisten valmennettaviensa pelipaitojen viereen. HKT jäädytti 1960-luvun tähtipelaajiensa Teijo Finnemanin, Pertti Laannin, Kari Liimon, Martti Liimon sekä Raimo Vartian pelipaidat vuosina 2004 ja 2005.

Pentti Salmen valmentajapaita nostetaan keskiviikkona Urheilutalolla Kisiksen ja ToPon 70-vuotiaiden SM-sarjaottelun puoliajalla. Ottelu alkaa klo 17:40.